Algus

pühapäev, 12. mai 2013

23. aprill - Raamatu ja roosi päev

Raamatu ja roosi päev on alguse saanud Katalooniast, Hispaaniast, kus ühel raamatukaupmehel tuli suurepärane mõte, kuidas elavdada raamatumüüki, väärtustada kirjandust ja kirjasõna. Idee seisnes raamatu ja roosi vahetamises. See komme levis ja muutus populaarseks, kuni 1920. aastal sai sellest ametlikult "Raamatu ja roosi päev". Eestisse jõudis see tava 1998. aastal. (Raamatu...)

23. aprill on ametlikult ka rahvusvaheline raamatu ja autoriõiguse päev. Sel päeval toimuvad mitmel pool maailmas raamatulaadad ja kirjandusüritused (Raamatu...).

Meie vahetasime seekord luuletusi - raamatutest, raamatukogust, lugemisest, kirjutamisest jms. Algselt oli plaan esitada luuletusi ka roosidest, kuid üllatuseks leidus vaid üks okkaline luuletus "Eesel ja roos".
Luuletusi esitasid 1.-4. klassi õpilased.
Eraldi võistlesid 1. ja 2. klass ning 3. ja 4. klass. Parimatele etlejatele olid ka auhinnad, mis välja pandud raamatukogu poolt (mitmesugused meened, koolitarbed, raamatud ja maiustused).

Noorimatest vääris võitu Risanna luuletuse "Raamatukoide koda" (V. Ränik) esitamise eest. Tublid olid Rene "Parim kink" (L. Tungal) ja Raiko "Kiri arvutis" (L. Tungal). Tunnustuse osaliseks sai ka Chris-Marcus "Mina olen raamat" (H. Mänd" lugemise eest.

Vanimatest esinejatest saavutas esikoha juba kogenud etleja Mariis luuletusega "Raamatukogus" (L.Tungal).
Talle järgnesid Kerli "Krativajadus" (L. Tungal) ja Reni-Ando "Pliiats ja kustukumm (V. Sõelsepp). Eripreemia pälvis Kairit "Tähekoorma" (H. Mänd) esitamise eest.

Kuni žürii otsuseid tegi, esitasid 4. klassi tüdrukud Jan Brzechwa luuletuse "Öökull", millest leidis kinnitust:
"Öösel lugema kes tikub,
 kohe endal silmad rikub"!









 Pildialbum