Algus

reede, 21. oktoober 2011

Köitmine - see ei ole raketiteadus!

Raamatuköitmine, see on imelihtne - vaja on vaid julget pealehakkamist, alustuseks paberit, pappi ja kõverat nõela ning niiti.

Õmble poogen poogna haaval kokku - köiteplokiks. Kui kõik poognad on õmmeldud, kinnita niidiotsad, määri liimiga köiteploki selg. Pane köiteplokk vajutuse alla, milleks sobib telliskivi, juhul, kui ei ole käepärast pitskruve või mõnda  muud pressi.

Peale kuivamist kinnita liimiga eeslehed.

Järgmiseks on vaja õhemat riiet - köitemarlit ja (kaptaal)paelast raamatuotsa kaunistusi. Liimi need ja aseta taas vajutuse alla.

Nüüd valmista ette kaaned ja raamatu seljaroots.

Märgista kaanepaberile kaanepapi mõõdud, et oleks parem paberit liimiga katta ja kaanepapid paberile liimida.

Murra paber sissepoole tagasi, eelnevat lõika nurkade juurest. Murdekohti vooli voltluuga, selle puudumisel sobib voolimisvahendiks ka võinuga.

Kata liimiga kõiteploki eesleht ja aseta see ettevalmistatud kaanele. Seejärel liimi teine eesleht ja korda protseduuri.

Veel pisut kannatust (ootaja aeg on pikk), lase raamatul taas pisut kuivada vajutuse all ning -  raamat ongi valmis!

Raamatuköitmise esimesed algtõed saab selgeks ka vastavat kirjandust sirvides.

Käes on 2011. aasta raamatukogupäevad, mille juhtlause kohaselt on sellel nädalal raamatukogus olnud mitmesuguseid kohtumisi: hõimlastega, e-lugeriga, kodukoha legendidega, valla tuntud inimesega, kes asetus mõneks ajaks raamatukoguhoidja rolli ja raamatuköitmise algtõdedega.

Uute kohtumisteni!